.

Unge med alkoholproblemer

Unge med alkoholproblemer

Et stort antal unge har et alkoholmisbrug, men kun få søger hjælp.

32.000 unge i alderen 16-24 år har i dag et alkoholforbrug, der er så højt, at det kan betegnes som misbrug, viser tal fra Center for Rusmiddelforskning. Men kun 1.880 i alderen 18-29 år var i 2013 i alkoholbehandling. Undersøgelser viser at:

  • 60 % synes, det er tabu at tale om sit alkoholproblem
  • 10 % har talt om problemet med en de synes drikker for meget

Bryd tabuet

En af årsagerne til, det er svært at være åben om et alkoholproblem, er stigmatiseringen. Mange forbinder fortsat det at have et alkoholproblem med betegnelsen alkoholiker og at være hjemløs uden arbejde og socialt netværk. Men billedet er langt fra virkeligheden. Flertallet af de, der drikker for meget, har både arbejde, familie og et godt netværk, viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed udgivet i 2012. Ud af Sundhedsstyrelsens estimat på 140.000 personer, som er afhængige af alkohol, falder faktisk kun omkring 15.000 under kategorien socialt udstødte eller det, som i daglig tale omtales ‘manden på bænken’.

Det vigtigt at tale åbent og ærligt om alkoholproblemer for at gøre op med stigmatiseringen. Mange af de unge, der i dag drikker for meget, kan hjælpes ud af overforbruget, inden det udvikler sig til en alvorlig afhængighed, hvis vi bryder tabuet.


Alkoholrådgivning og alkoholbehandling:

Brevkassen

Skriv anonymt og gratis til pårørende rådgivere, alkoholbehandlere og sygeplejersker med speciale i alkoholskader på Hope Brevkassen.
Skriv til Brevkassen

Alkolinjen 80 200 500

Ring anonymt og gratis til Sundhedsstyrelsens Alkolinje og tal med en professionel rådgiver. Alkolinjen har åbent alle hverdage kl. 11 – 15.
Besøg Alkolinjens hjemmeside

Kommunernes gratis alkoholbehandling

Siden 2007 har alle haft ret til gratis og professionel alkoholbehandling gennem kommunen.
Der er et bredt udvalg af behandlingsformer, der gør, at den enkelte kan få lige præcis den behandling, der passer til dem og deres situation.
Find din lokale alkoholbehandling

Hjælp og støtte til pårørende

Er du tæt på en der drikker for meget, kan du tage kontakt til de kommunale misbrugscentre, som kan hjælpe med støttende samtaler og vejledning. Alle er velkomne til at ringe – også hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er et problem. Du har ret til at være anonym, når du henvender dig og du kan frit henvende dig til andre kommuner end din hjem kommune.
Find de kommunale misbrugscentre


Tag første skridt – du vil aldrig fortryde det

Det allersværeste for en drikkende eller pårørende er at anerkende problemet og gøre noget ved det. Det skyldes bl.a. frygt for omverdenens reaktion.
Men de, der gør noget ved deres alkoholproblemer og har oplevet opmuntringerne, anerkendelsen og klappene på skulderen, fortæller, at de ville ønske, at de havde søgt hjælp noget før.