Kom i gang med gratis alkoholbehandling

Alkohol og graviditet

Alkohol og graviditetAlkohol er suverænt det farligste rusmiddel set fra dit ufødte barns perspektiv. Det er langt mere skadeligt end hash, heroin, kokain, ecstasy eller tobak.

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, som kan give organskader og hjerneskader. En genstand om dagen i graviditeten kan skade barnet, og det er ligegyldigt, om du drikker øl, vin eller spiritus. Det er indholdet af alkohol i det du drikker, der er skadeligt for det ufødte barn.

Alkoholskader er kroniske, de kan ikke helbredes. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor gravide at holde sig helt fra alkohol under graviditeten.


Hjælp og råd

Er du gravid og drikker for meget eller ønsker råd om graviditet og alkohol, eller er du pårørende til en gravid, som du er bekymret for drikker for meget, kan du ringe eller skrive til vores rådgivere:

Alkolinjen 80 200 500

Ring anonymt og gratis til Sundhedsstyrelsens Alkolinje og tal med en professionel rådgiver. Alkolinjen har åbent alle hverdage kl. 11 – 15

Brevkassen

Skriv anonymt og gratis til pårørende-rådgivere, alkoholbehandlere og sygeplejersker med speciale i alkoholskader på Hope Brevkassen.


Alkohol giver forskellige skader på forskellige tidspunkter i graviditeten

Alkohol kan påvirke alle stadier af dit fosters udvikling og resultere i forskellige typer af skader afhængig af, på hvilket tidspunkt af graviditeten du drikker alkohol:

  • Tidspunktet omkring undfangelsen og de første uger: Kan føre til celledød, kromosomdefekter og spontan abort.
  • 3 - 8 uger efter undfangelsen: Celledød og cellevandring. Kan føre til misdannelser, da organerne anlægges i denne periode.
  • 9. uge - fødsel: Modning og vækst af de enkelte organer. Fosterets vækst kan påvirkes.
  • Hele graviditeten: Hjernen udvikles under hele graviditeten og er derfor følsom over for alkohol fra start til slut.

Husk, at det betaler sig at ændre alkoholvaner undervejs i graviditeten. Ligegyldigt hvor længe og hvor meget du har drukket, vil barnet opnå en positiv gevinst ved, at du stopper med at drikke.

Læs mere på: www.denbedstestart.dk