Kom i gang med gratis alkoholbehandling

Bøger om alkoholproblemer

Læs bøger om alkoholproblemer

Der er skrevet en lang række gode bøger om alkoholproblemer, alkoholafhængighed, pårørendeproblematikker og børn i alkoholfamilier.

Her får du en kort introduktion til nogle af dem, vi mener, er de bedste. Har du brug for yderligere læsestof, kan du fx søge videre på bibliotekerne.

Bøger om alkoholproblemer

Bøger for unge i alkoholfamilier

Selvbiografier om alkoholisme


Bøger om alkoholproblemer

Den usynlige elefant

Den usynlige elefant, Jørgen F. Nissen

'Den usynlige elefant' er blevet en klassiker om alkoholspørgsmål. Den er skrevet til familierne, til vennerne og til kollegerne til et afhængigt menneske. Bogen belyser i et letlæst sprog familiens rolle og muligheder for at hjælpe og beskriver også arbejdspladsens væsentlige rolle, når en værdig og effektiv hjælp skal ydes. Der redegøres for virksomme behandlingsprincipper og muligheder, for interventionsbegrebet, og der fortælles om selvhjælpsgrupper og om tilbagefald.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Den usynlige labyrint

Den usynlige labyrint, Jørgen F. Nissen

Jørgen F. Nissens beskrivelse af sin egen femogtyve år lange afhængighed af alkohol og piller. Han forsøger at komme ud af afhængigheden ved egen hjælp og mister undervejs det mest dyrebare, han har, kærligheden. Alligevel fortsætter hans nedtur. Først da en kollega griber målrettet og omsorgsfuldt ind, ændrer han kurs. Bogen, der ikke har karakter af bekendelseslitteratur, er den første professionelle beskrivelse af et alkoholiseret livsforløb.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Farvel til flasken

Farvel til flasken, Liz Cutland

En fængslende bog for enhver, der kender til misbrug fra sit eget eller sine nærmestes liv. En dybt foruroligende bog, der trækker tankevækkende paralleller mellem misbrugeren og partneren. En bog der vækker håb og tro på forandring for alle, der lider under et misbrug. For alkoholikeren selv, for partneren og for børnene.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

At kæmpe for nærhed

At kæmpe for nærhed, Janet Geringer Woititz

Janet Geringer Woititz beskriver hvordan ubevidste følelser og reaktionsmønstre, der er typiske for et voksent barn af en alkoholiker, er opstået. Følelser som sårbarhed, vrede, skyldfølelse og lavt selvværd. Ved at blive bevidst om disse følelser vil man bedre være i stand til at håndtere dem i hverdagen. Forfatteren fortæller også om, hvad man kan forvente i et forhold, og hvad der er rimeligt, således at man kan opbygge mere konstruktive og realistiske forestillinger og reaktioner.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Gør dig fri af andres misbrug

Gør dig fri af andres misbrug, Melody Beattie

'Gør dig fri af andres misbrug' henvender sig til dig, hvis liv er blevet uhåndterligt på grund af samlivet med en alkoholiker eller en person med en anden form for tvangsmæssigt misbrug. Melody Beattie forklarer detaljeret, hvordan dit eget kaotiske indre og håbet om at få kontrol over dit eget liv ligger bag din kontrollerende adfærd. Hun viser, hvordan du, netop ved at holde op med at kontrollere den anden og i stedet interessere dig for dig selv og dine følelser, kan begynde at få styr på din tilværelse. 'Gør dig fri af andres misbrug' er en bog om, hvad du kan gøre, for at du får det bedre.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Kvinder der elsker for meget

Kvinder der elsker for meget, Robin Norwood

I 'Kvinder der elsker for meget' viser den amerikanske psykolog og familierådgiver Robin Norwood, hvordan uopfyldte følelsesmæssige behov i barndommen skaber ødelæggende kærlighedsmønstre i voksenlivet. Forfatteren giver os indsigt i disse mønstre og fortæller, hvordan vi kan ændre dem, og hun lærer os at skelne mellem sund og usund kærlighed.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Lev mens du kan

Lev mens du kan, Gizur I Helgason

'Lev mens du kan' fortæller om alkoholisme som en sygdom, der ikke blot rammer alkoholikeren, men hele familien. Bogen beskriver de symptomer, der karakteriserer en alkoholramt familie. Den viser, hvordan de enkelte familiemedlemmer spiller forskellige roller for at hjælpe alkoholikeren ud af misbruget, og hvordan de derved faktisk ender med at fastholde alkoholikeren i afhængigheden. Pointen er, at helbredelse kræver behandling af hele familien.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Min familie har et alkoholmonster

Min familie har et alkoholmonster, Birgit Trembacz

Forfatteren, der er specialist i familieterapi og alkoholbehandling, viser nye veje i alkoholbehandlingen: hvordan man bedst kommer i dialog med personer, som har et alkoholproblem, og hvorfor hele familien skal have hjælp – og hvordan. Der er ny viden og inspiration at hente for professionelle, f.eks. læger, sundhedsplejersker, socialrådgivere, psykologer, lærere og pædagoger.

Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Muslingeskallen

Muslingeskallen, Lise Grue

I erindringsbilleder følger vi Lise fra hun er ganske lille, til hun som ung teenager begynder at tage de første skridt væk fra barndomshjemmet. Scener fra en barndom præget af alkoholmisbrug, kreativitet, savn, angst og kærlighed, men også et portræt af familielivet i halvfjerdsernes Danmark med Gasolin og glansbilleder, rispapirslamper og orange plastickrus, skilsmisser og papsøskende. Det er en barsk, men også meget varm og meget ærlig beretning, som aldrig bliver sentimental eller selvmedlidende., fordi den er fortalt fra pigens synsvinkel. 
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Voksne børn af alkoholikere

Voksne børn af alkoholikere, Janet G. Woititz

At vokse op i et hjem med en mor eller en far, der er alkoholiker, har for et barn nogle negative virkninger, der følger det langt op i voksenlivet. Når barnet udsættes for alkoholikerens adfærd udvikler det selv nogle følelsesmæssige lidelser, der ikke ændrer sig med tiden, medmindre banret bevidst gør noget ved dem. Den amerikanske doktor i psykologi, Janet G. Woititz, viser i denne bog, at voksne børn af alkoholikere har en række træk til fælles og fortæller, hvordan voksne børn af alkoholikere kan arbejde med sig selv i de enkelte situationer, så de ændrer deres indgroede, livshæmmende adfærd.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Bøger for unge i alkoholfamilier

Børn af alkoholikere

Børn af alkoholikere, Ole Ivanoff

25 unge og voksne skriver om at være vokset op med en mor eller far, der var alkoholiker. Det er ærlige og åbenhjertige beretninger om de oplevelser og vilkår, barndommen bød på, og om hvordan det har påvirket ungdom og voksenliv.
Lån bogen på biblioteket

Glasbørnene

Glasbørnene, Else Marie Pedersen

Din mor er en luder, hvæser Anders. Det sku' du aldrig ha' sagt, her, tag den! Martin slår for fuld kraft Anders midt i skridtet, så han skriger højt. Læreren kommer farende tilbage. Hvad sker der her? Er det nu dig igen, Martin?
Martin og hans lillebror Daniel bor alene med deres mor. De har det svært, for moren drikker, selv om hun hele tiden lover at holde op. Martin tror ikke længere på hende og en dag svigter hun lige én gang for meget.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Håbet lever altid

Håbet levet altid, Susanne Broeng

Bogen handler om, hvordan det er at være barn og ung i en familie, hvor far eller mor drikker for meget. Bogen er bygget op omkring historien om Henriette på 18 år, som har haft en vanskelig barndom med en mor, der drak.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Det er OK at være ked af det

Det er o.k. at være ked af det

Bedste fortæller i denne bog om, hvordan hun havde det, da hun var lille, når de voksne sagde, at hun var sur - mens hun i virkeligheden var ked af det. Hun fortæller også historien om Kasper Kanin, som bliver ven med en solsikke... og du kommer til at høre om en dame, som hedder Didde. Hun har noget så mærkeligt som et Brokketræ.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Når mor og far drikker

Når mor og far drikker, Anna Rosenbeck, Inger Thormann

Mads og Mette er søskende. Mads er 5 år og går i børnehave, Mette er 9 år og går i 3. klasse. Mads og Mettes mor og far hedder Anette og Jørgen. Når Jørgen kommer hjem fra arbejde lugter han nogle gange af øl. Den slags dage kan Mads og Mette ikke lide. Tænk hvis mor og far bliver uvenner og måske slår hinanden?
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Sjælefuglen

Sjælefuglen, Na'ama Golomb, Johannes Møllehave, Michal Snunit

Dybt inde i kroppen bor sjælen. Ingen har ganske vist set den, men alle ved, at den findes. Og vi ved også, hvordan den er. Inde i sjælen - lige midt i den - er der en fugl som står på ét ben. Det er den lille fugl i vores sjæl. Den føler lige præcis det, vi selv føler.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Selvbiografier om alkoholisme

Det ER muligt

Det ER muligt, Niels Noller Olsen

Niels "Noller" Olsen fortæller om sit misbrug af alkohol og stoffer, og om hvordan det har påvirket hans familie. Med bidrag af hans familie, en ven fra AA-fællesskabet og lederen af Majorgårdens familieafdeling.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Når mor og far drikker

Den dansende dæmon, Ole Michelsen

Det er, som Ole Michelsen skriver, den eneste dødelige sygdom, som begynder morsomt. Der drikkes lystigt i det danske samfund, og det, som er en glæde for de mange, er et mareridt for dem, der udvikler sygdommen alkoholisme. Afhængigheden af alkohol kommer som en tyv om natten. Det er en både dæmonisk og demokratisk lidelse, som kan ramme hvor som helst og når som helst.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Sjælefuglen

Ingemanns land, Peter Ingemann

"Ingemanns land" er den personlige beretning om TV-værten Peter Ingemann, der i årevis måtte leve med sin fars alkoholforbrug, utroskab og ikke mindst det selvmord, der vendte op og ned på alting. En rigtig god bog for alle, der har lyst til at læse en livsbekræftende bog om livets op- og nedture.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Sjælefuglen

Dagen & vejen & fuglene, Michael Falch

I Michael Falchs tre dagbøger skriver han om turnéliv og musikalske koryfæer, om litterære forbilleder og tvangsprægede mønstre, om faderopgør og forsoning, om det svære parforhold, om alkoholiserede helte, skilsmisse og vejen til et ædrueligt liv, om kristendom, fugle og fodbold og om en ny overraskende kærlighed.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Sjælefuglen

Allan Olsen - Midt i livet

Skuespilleren Allan Olsen vidste, han havde mistet fodfæstet. Han var alkoholiker, og hans liv var ved at falde fra hinanden. I slutningen af 1993 traf han et afgørende valg: Han stoppede med at drikke. Midt i livet er hans beretning om, hvad der herefter skete. Hvordan han vandt det hele tilbage, selv om alt syntes tabt.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Mit liv, mine regler, Niarn, Niels Roos

I Mit liv, mine regler fortæller Niarn sin historie med udgangspunkt i sin musikalske karriere samt sit mangeårige misbrug og skildrer, hvorledes de to elementer i hans tilværelse ofte har gået hånd i hånd.
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket

Rus-en kvindelig alkoholikers verden, Caroline Knapp

En kvindelig alkoholikers historie om sin ulykkelige kærlighed til sprut. "Et påkrævet indblik i en anderledes verden. Der findes ingen undskyldning for ikke at læse denne bog."
Få mere information om bogen
Lån bogen på biblioteket